Prevencija međuvršnjačkog nasilja

Livno, 2. lipnja 2023. – Srednja ekonomska škola ugostila je drage goste, našu bivšu učenicu a danas policijsku službenicu, predstavnicu Udruženja “Mreža policijskih službenica” Nikolinu Škrabo i službenika Jozu Perkovića iz Policijske postaje Livno, koji su dana 30. svibnja 2023. godine održali predavanje na temu vršnjačkog nasilja.

Cilj posjeta i predavanja bio je upoznati učenike s pojavom vršnjačkog nasilja te naglasiti njegovu društveno neprihvatljivu i nedozvoljenu prirodu. Nikolina Škrabo i Jozo Perković održali su informativno i edukativno predavanje koje je potaknulo učenike na razmišljanje o težini vršnjačkog nasilja i važnosti njegove prevencije.

Tijekom predavanja, predstavnici Udruženja “Mreža policijskih službenica” i Policijske postaje Livno aktivno su sudjelovali u razgovoru s učenicima, pružajući im informacije o pravima i obavezama u slučajevima vršnjačkog nasilja te kako prepoznati i prijaviti takve situacije. Učenici su bili ohrabreni da budu svjesni svoje uloge u prevenciji nasilja te da prijave svaki oblik nasilja kojeg svjedoče ili dožive.

“Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem s kojim se suočavaju mladi ljudi diljem svijeta. Važno je educirati i potaknuti naše učenike da prepoznaju, prijave i bore se protiv takvih negativnih pojava. Zahvaljujemo predstavnici Udruženja ‘Mreža policijskih službenica’ Nikolini Škrabo i službeniku Jozi Perkoviću iz Policijske postaje Livno na njihovom vrijednom doprinosu u podizanju svijesti o vršnjačkom nasilju”, izjavio je ravnatelj Srednje ekonomske škole Miroslav Ćurić.

Ova inicijativa ima za cilj stvaranje sigurnijeg okruženja za sve učenike te promoviranje kulture nenasilja i poštovanja među mladima. Srednja ekonomska škola planira daljnju suradnju s relevantnim organizacijama i institucijama kako bi osigurala kontinuiranu podršku i edukaciju učenicima o važnosti suzbijanja vršnjačkog nasilja.