Vježbovne tvrtke

Jeste li znali kako je Srednja ekonomska škola Livno jedna od prvih škola u Bosni i Hercegovini koja u poslovanju Vježbovnih tvrtki ima implementiran sustav Web shop na CMS sustavu webnode?

Posjetite web stranice naših VT.

Slatki kutakhttps://shop-slatkikutak.webnode.hr

Galant-Livnohttps://galant-shop.webnode.com/

Agro-Livnohttps://agro-livno.webnode.com

Beauty-Livno https://beauty-livno.webnode.com

Life d.o.o.https://life-livno.webnode.com

Sir-com d.o.o. https://sircom-livno.webnode.com

Za sve vas koji se pitate što su vježbovne tvrtke možemo reći kako je ovaj program zamišljen kao usvajanje i utvrđivanje teorijskoga znanja kroz konkretno obavljanje poslova koji se inače obavljaju u pravoj organizaciji.
Program Vježbovnih tvrtki u našoj školi provodi se još od 2004. godine u zanimanju ekonomist a posljednjih godina i u smjeru komercijalist te drugim zanimanjima.

Učenici kroz praktične primjere uče kako se stvarno osniva tvrtka, kako se obavljaju sve poslovne komunikacije i financijske transakcije, kako se prezentira proizvod/usluga te knjigovodstveno evidentiraju sve promjene.Na takav način učenici postaju zaposlenici u tvrtki te međusobno, s drugim tvrtkama, posluju putem interneta putem državne stranice https://www.bhs.ba  Oglašavaju svoje proizvode i usluge na internetskoj stranici (sami ju izrađuju), a u što vjernijoj simulaciji stvarnih poslovnih događaja pomažu im partnerske tvrtke (stvarne tvrtke koje im daju potrebne smjernice za poslovanje). Na taj se način povezuje škola i gospodarstvo, a učenici koji pohađaju taj program tijekom 3. i 4. godine obrazovanja se nakon školovanja lakše i brže uključuju u stvarni poslovni svijet.


Učenici spoznaju kako djeluje gospodarski sustav naše države (a i međunarodno poslovanje) uz sve potrebne institucije.  Razvijaju kreativnost, profesionalizam u obavljanju pojedinoga posla, zanimanje za struku, komunikativnost, poduzetnički duh, međusobnu toleranciju i uče poštivati različitosti. Nastavnik postaje samo koordinator njihovih aktivnosti jer postupno sve zadatke i odgovornost prenosi na učenike – zaposlenike.

U taj se program uključuje sve više škola, zasad ga provodi više od 85% ekonomskih škola u državi. Takav je način učenja razvijen u Europi već tridesetak i više godina, a  sve više država ga prihvaća i razvija u svojim zemljama. Osim u zemljama zapadne Europe, već ga imaju Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Albanija, Crna Gora, Makedonija, Turska itd. Postoji i u zemljama drugih kontinenata. Stoga se učenicima omogućuje međusobno poslovanje putem interneta, a sudjelovanjem na sajmovima pokazuju svoje prezentacijske vještine.

Jednom godišnje u našoj ekonomskoj školi se organizira Smotra-sajam vježbeničkih tvrtki gdje učenici-zaposlenici predstavljaju svoj rad te sklapaju poslove kao i na stvarnim sajmovima.