Kako odabrati srednju školu a nakon toga i fakultet?

Srednja ekonomska škola Livno - logo

Odabir srednje škole za neke učenike (i njihove roditelje naravno) vrlo jednostavan a za druge je problem oko kojeg se muče barem posljednje godine devetog razreda.
Sasvim sigurno da nije lako odabrati onaj pravi.

Bez obzira koliko će netko reći kako je u devetom razredu prerano da znamo što želimo i to je možda, na prvu, teško i mnogi će reći da zapravo ne znaju što žele u životu, a interesi im se mijenjaju poput trendova na Instagramu i TikToku.

No, svatko od nas ima nekakve interese koji mu se provlače kroz cijeli život. I ne, pri tome ne mislimo na igranje videoigara (iako su i na tomu neki uspjeli zaraditi dobre novce) ili karijeru influencera.

Netko je dobar u matematici i, iako možda matematiku nije previše volio tijekom osnovne škole, dobar odabir zanimanja u srednjoj školi bi mogao ponovno probuditi volju za matematikom. Isto vrijedi i za druge predmete prema kojima smo pokazivali sklonost. Primjerice, matematika se kasnije na fakultetima studira na svim tehničkim fakultetima, arhitekturi, programerskim fakultetima ili ekonomiji.

S druge strane, sama činjenica da ste u nečemu dobri ne znači da se u budućnosti želite time i profesionalno baviti. Netko može biti izvrstan u matematici ali se kasnije odlučiti da želi biti profesionalni dizajner za multimediju gdje uopće neće trebati toliko matematičkih vještina ali će ostati u svijetu informatike!
Vaš izbor srednje škole bi trebao ići u smjeru u kojemu ste dobri, a koji vas ujedno i veseli!

Nije najpametniji način izbora škole zato što su vam tamo odlučili ići prijatelji.
Koliko god znamo kako su u tim godinama prijatelji, pripadanje i ekipa važni, odabrati školu samo zato što su vam tamo odlučili ići prijatelji nije mudar izbor.

Nemojte zaboraviti, vi ćete učiti zbog vas samih, a ne da biste usrećili svoje roditelje ili pod svaku cijenu ostali sa prijateljima. Jednom kada se upišete u školu doći će i novi prijatelji a sasvim sigurno neće nestati ni oni pravi iz osnovne škole.

Tvoj prvi korak pri odabiru srednje škole bi trebao biti jednostavni list papira na kojemu ćete napisati sve ono što vas interesira u životu, što vas veseli, što bi imalo smisla više proučiti i za što vidite da imate talenta ili sklonosti. Neka na tom papiru budu iskreno napisani i predmeti tijekom školovanja koji su vam bili zanimljiviji kao i oni koji su bili teži. Vidjeti ćete kako će se iskristalizirati kako ste možda talent za informatiku, fiziku, matematiku ali nikako nisu išli baš previše jezici, biologija, likovno.

Danas je internet doista na dohvat ruke. Upišite u tražilicu pojmove koji vas zanimaju npr. Oracle Akademija, JAVA plaće programera i sl. i potražite informacije o tome kakve su plaće u toj industriji.
Srednja ekonomska škola Livno - duke
Java
Programer

Već ćete tu eliminirati dobar dio zanimanja u kojima se ne vidite i koja bi vjerojatno bila promašaj.

Nakon toga, od aktivnosti koje ste označili kao zanimljive, razdvojite one u kojima se sutra možda vidite i kao dio vašeg života, od onih koje su vam više hobi.
Na primjer, možda volite učiti strane jezike, imate i talent za njih, ali poslovi u tom području vam i nisu neki hit. U tom slučaju, razmotrite neko zanimanje koje nije toliko opterećeno jezicima, a jezike za svoje zadovoljstvo nastavite učiti na tečajevima, online izvan redovite nastave i škole!

Iako se danas poslovi stalno mijenjaju i prilagođavaju tržištu rada, neke su stvari stalne. Biti liječnik će i za X godina biti jednako potrebno i traženo. Trebati ćemo i ekonomiste jednako kao i osobe koje će znati programirati. Naše okruženje je takvo da će nam uvijek trebati sposobnih turističkih menadžera koji će znati dovesti turiste i učiniti im boravak ugodnim kako bi se i sljedećih godina vratili.

Ako imate priliku, razgovarajte s nekim tko se bavi poslom koji vas zanima. Pitajte sve što vas zanima npr. koliko je jednostavno naći posao i što se sve može raditi nakon što se to zanimanje završi.
Naravno, postoje industrije u kojima su plaće već na samom početku iznad prosjeka (primjerice u informatici/IT-u), ali postoje i industrije u kojima plaće s vremenom mogu izuzetno narasti (primjerice u ekonomiji, pravu, turizmu).

No, iako je internet izvrsno mjesto za informiranje, najbolje informacije možete dobiti uživo. Brojne škole organiziraju Dane otvorenih vrata, tijekom kojih budući učenici (i njihovi roditelji) mogu doći u školu, obići prostore u kojima se organizira nastava, ali i porazgovarati s profesorima i učenicima.

Primjerice, naša ekonomska škola tradicionalno tjedan do dva prije završetka nastave osnovnih škole ima Dan otvorenih vrata gdje iz prve ruke možete vidjeti prednosti upisa u našu školu i na koji način vam sutra to može biti korisno u životu.

Čak i ako niste sigurni je li naša škola dobar odabir za vas, u izravnom kontaktu s profesorima i učenicima možete saznati upravo neku informaciju koja bi vam mogla promijeniti mišljenje i usmjeriti vas u neku potpuno novu i neočekivanu karijeru.

Odberete li školu koja ispunjava vaša očekivanja, pomaže Vam da rastete i znanjem, ali i kao osoba, godine u srednjoj školi mogu vam biti najljepši dio života. Svjedodžba koju na kraju dobijete ( a kod nas putem Oracle Akademije može biti i više takvih) bit će vam čvrst temelj za izgradnju daljnje karijere.

No ukoliko unatoč svim savjetima, prijedlozima i mišljenjima prijatelja, prijateljica, roditelja i rodbine i dalje mislite kako ste jedini koji se dvoumite između opcija i pojma nemate što upisati pa vjerujete kako ste jedini nesposobni na ovom svijetu odlučiti gdje i kako dalje – to nije istina. Koliko god se izgubljeno osjećate, znajte da je to potpuno normalno i da niste u tome sami. Nekada u životu je bolje biti nesiguran pa zbog toga dobro preispitati svoje moguće odluke i izbore, nego biti samouvjeren i previše siguran pa onda upisati krivu školu i zanimanje.

Biti će nam drago ukoliko vas ovaj članak na neki način potakne da svoju odluku o upisu srednje škole donesete informirani i postanete dio onih koji će donijeti najbolju odluku za sebe i svoju budućnost!

Ukoliko vam treba pomoć, nemojte zaboraviti kako nam se u svakom trenutku možete javiti, biti će nam zadovoljstvo razjasniti dileme i nejasnoće kako biste samouvjereno mogli učiniti prvi korak, upisati Srednju ekonomsku školu i učiniti najbolji izbor za sebe i svoju buduću karijeru.
(hvala RIT Croatia za inspirativan tekst)